Οι διαταραχές τάσης μπορεί να οφείλονται σε κεραυνούς ή άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, σε βραχυκυκλώματα στο ηλεκτρικό δίκτυο (πχ σε κάποιο υποσταθμό), στην επαναφορά του ρεύματος μετά από διακοπή κλπ.

Οι αυξομειώσεις αυτές συχνά δημιουργούν πολύ σοβαρά προβλήματα στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές μας. Από "περίεργη" συμπεριφορά μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή τους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις διακυμάνσεις στο δίκτυο ρεύματος; Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές.

Πως να προστατέψουμε τις συσκευές μας από διαταραχές τάσης


Το πρώτο που πρέπει να σκεφτούμε αν παρατηρήσουμε αυξομείωση τάσης είναι να φροντίσουμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο τις ευαίσθητες συσκευές όπως πχ την τηλεόραση ή τον ηλεκτρονικό μας υπολογιστή σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων.

Για παράδειγμα αν ακούμε δυνατές βροντές και βλέπουμε αστραπές, ίσως θα ήταν καλό να κλείσουμε τον υπολογιστή μας και να τον βγάλουμε από την πρίζα.

Κι αυτό γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανόν να υπάρξουν αυξομειώσεις στην τάση που φτάνει από το δίκτυο στο σπίτι μας, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν ανεπανόρθωτες βλάβες στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά. Επίσης αν έχουμε διακοπή ρεύματος, καλό είναι να βγάλουμε τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές από την πρίζα γιατί όταν επανέλθει το ρεύμα υπάρχει πιθανότητα η τάση να υπερβεί τα όρια ασφαλείας τους.

Μια άλλη λύση είναι να αγοράσουμε έναν σταθεροποιητή τάσης, τα λεγόμενα UPS, στον οποίο θα συνδέσουμε όλες τις ευαίσθητες ηλεκτρονικές συσκευές.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες UPS: τα offline ή standby, τα line interactive και τα online.

Η πρώτη λύση είναι μεν οικονομική ωστόσο δεν ενδείκνυται για όλες τις συσκευές και επιπλέον δεν μπορεί να σηκώσει πολλές συσκευές ταυτόχρονα. Η πιο συνηθισμένη λύση για το σπίτι ή το γραφείο είναι τα line Interactive που παρέχουν συνεχή σταθερή προστασία, ενώ τα online χρησιμοποιούνται συνήθως σε μεγάλα δίκτυα υπολογιστών.

Με ένα καλό UPS, πάντως, θα έχουμε τον απαραίτητο χρόνο για να κλείσουμε τις συσκευές μας και θα προστατέψουμε και τα δεδομένα μας από πιθανή απώλεια. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να κρατάμε αντίγραφα ασφαλείας (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.

Τέλος για την τηλεόραση, το τηλέφωνο ή άλλες μικροσυσκευές, ακόμη και ένας σταθεροποιητής τάσης ή ένα πολύμπριζο ασφαλείας μπορεί να μας καλύψει στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά όχι σε ακραίες μεταβολές της τάσης ή στις διακοπές ρεύματος.